Avontuur, Spanje, Gibraltar, berberaap, aap, dieren, vliegveld, rots,

Gi-wat? Gibraltar!

Een verrassend klein landje met een oppervlakte van 6 vierkante kilometer… Tijdens het scrollen op mijn reis-Instagram kwam ik een hele vette reisfoto tegen. Een landingsbaan; midden door een stad! Na wat research bleken wij dichterbij te zijn dan we dachten, dat moesten we zien!

Avontuur, Spanje, Gibraltar, berberaap, aap, dieren, vliegveld, rots,

En jullie zijn…?

Al een aantal maanden reizen wij rond in ons camperbusje, een verrassend lastig, maar geweldige keuze was dat! Na de kust van Frankrijk, Spanje en Portugal waren we aangekomen op het meest zuidelijke puntje van Europa, Tarifa! Zwart van de kitesurfers en met een uitzicht op Noord-Afrika was dit echt een prachtige plek.

“tijdens het scrollen op mijn reis-Instagram, kwam ik een hele vette reisfoto tegen”

Soms bestaan de dagen niet alleen maar uit wandelen, surfen, ontdekken en lekker eten. Soms bestaan de dagen ook uit scrollen, onderzoek doen en grofweg even ‘chillen’. Zo ook de dag waarop ik Gibraltar vond.

Avontuur, Spanje, Gibraltar, berberaap, aap, dieren, vliegveld, rots,

“Gi-wat? Gibraltar!”

Wat blijkt? Een landje waarvan we allemaal wel eens gehoord hebben, maar misschien een enkeling kan aanwijzen waar het ligt; lag daar! Naast Tarifa! Een land van 6 vierkante kilometer wat voor 50% bestaat uit een onbewoonbare rots.

Wat blijkt? Niet onbewoonbaar!

Avontuur, Spanje, Gibraltar, berberaap, aap, dieren, vliegveld, rots,

“De legende gaat…”

Klein, harig, schattig maar gevaarlijk…Berberapen! In 1704 werd Gibraltar veroverd van Spanje door een Engels-Nederlandse troepenmacht waarna het in 1713 onder de Vrede van Utrecht ‘voor altijd’ werd overgedragen aan het koninkrijk Groot-Brittannië.

Tot op de dag van vandaag wil Spanje dat Gibraltar van hen word. Na meerdere pogingen door Spanje voor Spaanse soevereiniteit (referenda in 1967 en 2002) is Gibraltar nog steeds van de Britten.

De legende gaat dat -zolang er apen op de rots van Gibraltar leven- Gibraltar in handen zal blijven van de Britten. Toen de kolonie met uitsterven werd bedreigd heeft Winston Churchill meer apen laten overkomen vanuit Noord-Afrika om zo de uitsterving tegen te gaan. Inmiddels leven er meer dan 100 Berberapen op de rots. Dit moesten wij met eigen ogen gaan ontdekken…

Avontuur, Spanje, Gibraltar, berberaap, aap, dieren, vliegveld, rots,