Geschiedenis

Deze immense metaalfabriek was in 1850 de grootste van de wereld en droeg er aan bij dat België een van de beste economieën ter wereld had. HF6 was een van de grootste hoogovens van Europa en produceerde op zijn top ongeveer 4000 ton ruwijzer per dag. De hoogoven heeft dienst gedaan van 1959 tot 2008 en in 2016 is er gestart met de sloop. Het doek viel in 2014 voor de gehele fabriek waar ooit 26.000 mensen werkte.

Haut Fourneau 6, Staalindustrie CSC, metaalfabriek, België, Europa, ruwijzer, Urban Exploring, urbexen, fabriek, complex

Trein

Na flink wat klimmen en klauteren hebben we deze locatie kunnen betreden, eenmaal op het terrein kregen we een idee van de immense omvang van dit terrein.  We waren waarschijnlijk op tijd om hier een middagje te urbexen omdat er duidelijk te zien was dat ze begonnen waren met de afbraak van deze fabriek, overal stonden kranen en bulldozers om deze ooit zo glorieuze staalgigant een laatste rustplaats te geven. We wisten dat er aan het eind van dit complex een trein moest staan, die wilde we graag vereeuwigen met een mooie foto, alleen wisten we niet dat het een half uur lopen was. Dan kun je een idee krijgen van de immense omvang van HF6.

Haut Fourneau 6, Staalindustrie CSC, metaalfabriek, België, Europa, ruwijzer, Urban Exploring, urbexen, fabriek, complex

Gestolen vrachtwagen

We hadden in een video van een andere urban explorer en van het nieuws gehoord dat er een gestolen vrachtwagen was gevonden in Luik die pakketjes vervoerde van een hele bekende Chinese webwinkel waarvan ik de naam niet zal noemen. Zeer geïmponeerd door dit verhaal maar nooit gedacht dat wij deze vrachtwagen ook zouden vinden. We hadden ook geen moeite genomen om de locatie te achterhalen. Niets bleek minder waar, bovenop een andere fabriek van CS iets verder gelegen in Luik zag ik in de verte de gestolen vrachtwagen, ik als een dolle, maar met enige voorzichtigheid want we lopen immers over staal dat al jaren geen WD40 of steeksleutel heeft gezien, naar beneden gegaan en mijn vrienden ingelicht van het feit dat ik de gestolen vrachtwagen heb gezien.

Haut Fourneau 6, Staalindustrie CSC, metaalfabriek, België, Europa, ruwijzer, Urban Exploring, urbexen, fabriek, complex

Vol enthousiasme zijn we naar het plaats delict gegaan en wat we daar aantroffen was bizar, sommige pakketjes waren zelfs nog dicht en bevatte allerlei “rommel” uit China. Van een video van een urban explorer en een artikel in het nieuws stonden wij nu ook op de plek die de afgelopen weken het onderwerp van gesprek was.

Haut Fourneau 6, Staalindustrie CSC, metaalfabriek, België, Europa, ruwijzer, Urban Exploring, urbexen, fabriek, complex