Ijsland, roadtrip, Icelanair, rondreis

IJsland in de winter

IJsland heeft meer natuurlijke schatten dan je vooraf zou kunnen bedenken. Een kleine greep uit wat wij in onze 8-daagse reis hebben aangedaan.

Ijsland, roadtrip, Icelanair, rondreis

Waarom IJsland in Januari?

Al jaren gaan mijn vriend en ik in juni op vakantie. Vóór de zomerdrukte en voor ons de ideale weersomstandigheden. Wij missen de ijskoude winter die in Nederland gedurende de jaren is verdwenen. Een vies regenachtig seizoen is ervoor in de plaats gekomen. Daarom besloten we de winter dan maar zelf op te gaan zoeken. We twijfelden tussen Lapland en IJsland, maar de keuze viel uiteindelijk op IJsland en daar hebben we geen moment spijt van gehad. Hier is waarom:

Dichtbij

IJsland ligt op ongeveer drie uur vliegen van Schiphol. Helaas kamp ik al jaren met claustrofobie en zijn vliegreizen voor mij niet zo vanzelfsprekend, maar doordat het een korte directe vlucht is wilde ik het avontuur aan gaan. Wij vlogen met Icelandair, omdat deze midden op de dag vliegt en aankomt als de zon nog niet volledig onder is. Zorg dat je bij het boeken raamstoelen reserveert aan de rechterkant van het toestel. Als je geluk hebt met het weer, zoals wij, kun je IJsland vanuit de lucht zien liggen. Het vakantiegevoel begint dan pas echt, want wat is het wit vanuit de lucht.

Ijsland, roadtrip, Icelanair, rondreis

Roadtrip

IJsland is een land waar je uitstekend doorheen kunt reizen. Voor wie net als wij graag rondtrekt, om meerdere facetten van een land te verkennen, kan ik IJsland zeker aanraden. In de wintermaanden verhuren ze op IJsland standaard 4×4 auto’s met spikebanden zodat je ten alle tijden de weg op kunt. Er wordt vriendelijk verzocht om je aan de verkeersregels te houden en dat is gelukkig niet al te moeilijk in het vele niemandsland. Wij zijn weinig andere weggebruikers tegen gekomen. Hoewel het verleidelijk is om op de weg even halt te houden om van het uitzicht te genieten of voor een foto, wil ik je dit toch graag afraden. Neem een zijweg of zoek een parkeerplaats, dan weet je zeker dat er zich geen gevaarlijke situatie voordoen.

Ijsland, roadtrip, Icelanair, rondreis

Hightlights

IJsland heeft meer natuurlijke schatten dan je vooraf zou kunnen bedenken. Een kleine greep uit wat wij in onze 8-daagse reis hebben aangedaan.

Bæjarfoss waterval in Ólafsvik op het schiereiland Snæfellsnes.
Dit bleek een echte parel in deze winterse omstandigheden. De waterval is vele malen groter dan verwacht en bestaat uit dikke lagen blauw ijs.

Ijsland, roadtrip, Icelanair, rondreis,Bæjarfoss ,waterval, Ólafsvik

Deildartunguhver is een heetwaterbron in Reykholtsdalur. De bron ligt in een mooi gebied en kun je bezoeken. Waar de locatie niet heel bijzonder is maakt het fenomeen het toch een bezoekje waard.

IJsland, rondreis, roadtrip, Deildartunguher

Geiser Stokkur is een echte toeristenattractie en om de geiser wemelt het van de fotografen. Het is een mooi gebied om even doorheen te lopen. De geiser barst elke 5 á 7 minuten uit, dus je hoeft er niets van te missen.

IJsland, rondreis, roadtrip, Geisser Stokkur, Gijzer, Geiser

Reynishverfi is een kustplaatsje voor Vík waar je bij een ondiepe grot van basaltzuilen kunt komen. Ook heb je hiervandaan zicht op Dyrhólaey waar er een groot gat in de kliffen zichtbaar is. Zo groot dat er boten doorheen kunnen varen. Tevens een mooi gebied om ook even een kijkje te nemen.

IJsland, rondreis, roadtrip, Reynishverfi

IJsmeer Jökulsárlon is een groot meer waar afgebrokkelde stukken gletsjer smelten tot ze via het kanaal naar zee drijven, waar ze veelal weer worden aangespoeld op Diamand Beach. Wij troffen in dit meer ook zeehonden en ijsduikers aan. De Jökulsárlon is tevens vanaf een aantal kleine parkeerplaats langs de weg en na een korte wandeling te bezichtigen. Een aanrader voor unieke plaatjes.

IJsland, rondreis, roadtrip, gijzer, Ijsmeer, Ijsmeer Reynishverfi, Reynishverfi

Korte dagen, bijzonder licht.

Rond 10:00 uur wordt de duisternis verdreven door het licht. Een half uurtje later kun je de zon langzaam zien opkomen en heb je een lange periode van roze licht achter de bergen. Ook komt de zon nooit hoog aan de hemel te staan en is de zonsondergang rond 16:00 net zo bijzonder als de zonsopkomst. Je zult wel een keuze moeten maken qua wat je wilt bezichtigen, een wandeling van een uur enkele reis naar een bezichtiging hakt wel in op het aantal zonuren van de dag. De lichtinval maakt het indrukwekkende landschap volledig af en zorgt ervoor dat het een reis wordt om nooit te vergeten.  Als klap op de vuurpijl heb je bij helder weer kans om het Noorderlicht te aanschouwen en te fotograferen.

IJsland, Ijsland, roadtrip, rondreis, noorderlicht

Er is nog zoveel meer op IJsland om over te vertellen, maar bovenal moet je het eigenlijk gewoon zelf ervaren. Dus als je twijfelt? Niet doen, boek die vlucht en bewonder!

Tip: Stijgijzers en een GPS zijn geen overbodige luxe!