Van ontelbare zandkorrels tot aan hypermoderne gebouwen

Een bijzondere reis door een heel bijzonder maar overweldigend mooi land. Oman, het land van de ontelbare zandkorrels en het land van oases van rust.

Oman, woesttijn, zandkorrels, Azie

Na een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar Dubai zet je na 6 uur voet in de Verenigde Arabische Emiraten. De eerste stempel in je paspoort is een feit en er volgen er nog veel meer. Na een uur rijden passeren we de eerste grenscontrole tussen Dubai en Oman. Onze reis vond plaats in voornamelijk het noordelijkste gedeelte van Oman. Dit is ook het meest toeristische en “dichtstbevolkte” gebied van Oman. Hoe zuidwestelijker je gaat, hoe onherbergzamer en woestijnachtiger het wordt.

Deze 10 dagen hadden wij de beschikking over  meerdere 4WD met een goede navigatie. Een must om het land te verkennen. Onze reis begon in de bergen van Oman. De Wadi Bani Awf, ofwel SnakeCanyon. Deze canyon is ontstaan doordat hier decennia lang water doorheen is gestroomd. De hoge rosten en gravelpaden maken de route door de Wadi Bani Awf aangenaam. Van steile gevormde rotsformaties tot diepe kloven en ravijnen.

Tanuf

Tanuf is een dorp in de provincie Nizwa. Het dorp is bekend vanwege het drinkwater (drinkwater Tanuf), dat in het zoute water van Tanuf opgepompt wordt. De Tanuf Ruïnes zijn ook zeker een bezoek waard. Deze ruïnes waren in de jaren vijftig nog volledig intact en bewoond. Tijdens de Jabal Akhdar oorlog in 1957 is dit dorp gebombardeerd door de Royal Air Force. Een bijzondere plek om doorheen te lopen.

Tanuf, Oman, ruines, Azie, woestijn

Djabal Achdar

Onze volgende trip Djabal Achdar. Een bergmassief in het centrale deel van het Hadjargebergte. Hier groeien op de terrasvormige rotsen abrikozen, perziken en granaatappels.

Djabal Achdar, Oman, Azie, terrasvormig, gebergte

Wadi Bani Khalid

Lopend over de muren van het irrigatiekanaal kom je na een minuut of 10 aan bij een echte oase. In deze groene omgeving waan je je echt in een sprookje. De hoge bergen, diepe kloven en kraakhelder water maken van Wadi Bani Khalid een uitstekende plek om even te genieten van een verdiende rust. Je vindt hier picknickplekken en een restaurant. Vanaf de brug mag je in het water springen, maar let op! Vanaf de rotsen is het verboden om in het water te springen. Hoe verder je naar boven loopt, hoe betoverender het wordt. Pak je rust en laat deze groene oase op je inwerken, alvorens wij de reis vervolgen naar Wahiba Sands.

Wadi Bani Khalid, Woestijn, Azie, Oman

Wahiba Sands

De woestijn zoals je een woestijn voor je ziet. Zand, zand, zand en ineens…. Een dromedaris. En nog één en nog één. Een geweldige plek om de woestijn te ervaren. Deze plek maakt het ook bij uitstek geschikt om te overnachten. Dit kan in 15 verschillende Dessert Camps of, zoals wij hebben gedaan, een tentje opzetten en genieten van de rust om je heen. De wegen naar de Dessert Camps zijn goed begaanbaar. Vanuit het dorpje Al Wasil is het ongeveer 30 kilometer dieper de woestijn in waar je deze Camps kan vinden.
’s Nachts wakker worden van voorbij lopende dromedarissen of een geitenhoeder met 200 geiten? Hier in de Wahiba Sands maak je dit mee en maakt het avontuur tot een droom. ’s Ochtends word je gewekt door de opkomende zon boven de zandduinen die veranderen in een oranje gloed. Neem de tijd om dit fantastische natuurfenomeen in je op te nemen.

  

Ras al Jinz

Onze volgende overnachting was op het strand van Ras al Jinz. Dit strand staat bekend om de groene zeeschildpadden die hier aan land komen om te broeden of de plek waar de duizenden eitjes van de groene zeeschildpad uitkomen en de weg zoeken naar de zee. Je kunt hier de zeeschildpad goed van dichtbij bewonderen zonder ze te storen in hun natuurlijke omgeving. Helaas zijn de groene zeeschildpadden een bedreigde diersoort. Ras Al Jinz Turtle Reserve is het officiële schildpadden reservaat. Foto’s maken met flits is niet toegestaan. De schildpad kan hiervan schrikken en keert dan direct terug naar de zee. Zorg er dus voor dat je flits uit staat. Ook een zaklamp met een rode lamp is verplicht. Een witte lamp kan de schildpad aanzien als de maan en hierdoor raken zij gedesoriënteerd. Houd je strikt aan deze regels en dan kun je optimaal genieten van deze prachtige dieren zonder ze te laten schrikken.

Wadi Al Shab

Een van de hoogtepunten van de reis door Oman. Deze rivier en kloof is gelegen op ongeveer 2 uur rijden vanuit Ras al Jinz. Vanaf het parkeerterrein vertrekt er een gave hike diep stroomopwaarts de kloof in. Trek zwemkleding en goede loopschoenen aan.

De hike: vanuit het parkeerterrein steek je de rivier over om vervolgens de tocht voort te zetten dieper de kloof in. De hike voert door 3 grote waterpoelen van ongeveer 30 meter waar je doorheen moet zwemmen. Achter de laatste poel kom je het echte natuurwonder tegen. Door een smalle waterdoorgang kom je uiteindelijk in de grot waar de waterval naar beneden klettert. Aan de zijkant van de poel kun je even tot rust komen en genieten van dit natuurwonder. De gehele hike duurt ongeveer 4/5 uur, dus neem voldoende eten en drinken mee.

Muscat

De hoofdstad van Oman. Een mooie stad om doorheen te dwalen. Van de overdekte Soek tot aan het Al Alam-paleis van de Sultan. De Sultan Qaboes Moskee is echt een bezoek waard. Zorg er voor dat je gekleed bent met lange broek, lange mouwen en hoofdbedekking om dit prachtige bouwwerk te bewonderen. Deze moskee is in 2001 geopend en biedt ruimte aan 20.000 personen. Één belangrijk element ligt binnen in de gebedsruimte. Hier ligt een tapijt dat de gehele gebedsruimte vult. 1.700.000 knopen, weegt 21 ton en er is 4 jaar aan gewerkt.

Al Ain

Na 8 dagen Oman zijn we doorgetrokken naar Al Ain. Een stad in de Verenigde Arabische Emiraten. Een bezoekje aan de kamelenmarkt is een bijzondere ervaring.

Abu Dhabi

Abu Dhabi staat bekend om zijn grote Sjeik Zayed-moskee. Deze moskee die in 2007 in gebruik is genomen is een bezienswaardigheid die je zeker niet mag missen. Deze moskee biedt plaats aan 40.000 personen en heeft het grootste tapijt ter wereld.  De afmeting van het tapijt is 5627 m² Het gewicht van het tapijt bedraagt 47 ton en er zitten circa 2.268.000.000 knopen in het tapijt. Ook is in deze moskee de grootste kroonluchter ter wereld te vinden met een afmeting een diameter van 10 meter en een hoogte van 15 meter.

Dubai

Onze reis eindigende met een dag in Dubai. Dubai is een stad waar alles kan. Van grote luxe en hypermoderne gebouwen tot aan een geweldige watershow. Het overdekte winkelcentra (Dubai Mall, grootste ter wereld) biedt plaats aan een schaatsbaan en een aquarium en is de plek waar goudklompjes uit de pinautomaten komt.

De Burj Khalifa is een bezoek meer dan waard. Met een hoogte van 828 meter is dit het herkenningspunt dat je al van veraf ziet. Stap in de razendsnelle lift (met een snelheid van 42 km/u) om vervolgens uit te stappen op 422 meter.

Een reis met geweldige natuur, oneindige zandvlaktes en hypermoderne gebouwen. Oman is een paradijs voor de avonturier die geniet van natuur en hiken, maar ook van cultuur en rust.