Backpacken in Mexico

Isla Holbox

Isla Holbox is een eiland ten westen van Kaap Catoche, voor de kust van Mexico.

Een bijzonder eiland met bijzondere streetart. Iets waar je niet altijd op let, omdat de straten na heftige regenval blank staan. Hierdoor moet je goed uitkijken waar je loopt. Ook zijn er restaurantjes als bij lokale kraampjes te vinden, waar je echt heerlijk kunt eten. Vanuit hier zijn wij naar Point Coco gewandeld samen met een miljoen muggen om daar een natuurfenomeen te bekijken. Lichtgevend plankton waarvan ik de naam (Bioluminescentie) niet kan onthouden . Een verschijnsel wat je alleen onder de juiste omstandigheden en de juiste stand van de maan kan zien. Echt heel bijzonder. Met een groep van 15 man door het water schoppen in het pikkedonker. Het was een bijzonder gezicht.

Valladolid

Is een klein gezellig stadje op het schiereiland Yucatan.

We zijn twee dagen in Valladolid geweest (uitspraak; Bajodalied). Een heel mooi stadje met prachtige gekleurde huizen. Een stuk door het centrum gelopen en een lichtshow op een kathedraal gezien. Voor de show was er een soort voorstelling van muziek en dans door zes traditioneel geklede locals. Dat was enorm indrukwekkend.

Chichen Itza. Één van de zeven wereldwonderen. Ik kende het plaatje van de piramide maar het bleek veel meer dan dat te zijn. We hebben bijna twee uur rond gewandeld en ik was de gids. Want ja we blijven Nederlanders dus dat kunnen we zelf wel. Met behulp van Google kwamen we een heel eind. Het was enorm indrukwekkend om te beseffen dat de Maya’s zoveel kennis hadden. Daarna hebben we nog een cenote bezocht. Een open grot gevuld met water. Heel gaaf om te zien en in te zwemmen. Als laatste hebben we Ek Balam bezocht. In tegenstelling tot Chichen Itza mag je deze ruïnes wel beklimmen. Gelukkig waren we er om 15u ’s middags dus het was bloed heet. Het uitzicht was heel gaaf, de klim naar boven iets minder maar we hebben het overleefd.

Mérida

Is de hoofdstad van Yucatan. Met bijna 750.000 inwoners een van de grotere steden van Mexico.

We hadden een onwijs leuk hostel en het was toch wel heel leuk om een dagje door Mérida te wandelen. We hebben een lekkere lunch gescoord en de oude universiteit bezocht. Veel gebouwen in Mérida zijn gebouwd met stenen van Maya ruïnes, voordat ze doorhadden hoe bijzonder deze ruïnes zijn. Zo ook de universiteit.

Er werd ons van alle kanten verteld dat we naar een Maya markt moesten gaan. Het bleek een grote souvenir winkel te zijn. We kregen een tour en uitleg over een traditionele hangmat. Mayas bleken twee soorten hangmatten te hebben. Een kleinere voor de powernap, hier lig je als een banaan in zoals de meeste mensen in een hangmat liggen. Wanneer ze gingen slapen dan gebruikten ze een andere hangmat waar ze diagonaal in lagen waardoor het veel ondersteuning aan je rug gaf op deze manier. ‘S avonds hebben we een taco tour gedaan. Aan de rand van parken staan veel kleine streetfood kraampjes waar ook veel locals eten. Onwijs lekker.

Agua Azul en Palenque

Agua Azul. We hebben hier een stop van drie uur om de watervallen te bekijken om vervolgens door te gaan naar San Cristóbal. Door de vele regen van afgelopen dagen is het water helaas niet zo azul (blauw in spaans) maar marron (bruin). Dit maakt het niet minder indrukwekkend. We doen er ongeveer anderhalf a twee uur over om helemaal boven te komen.

Daarna zijn we doorgereden naar Palenque. Een oude Maya stad in de jungle. In de stromende regen gingen we opweg en het werd er niet beter op. Maar wauw wat een gave plek. De wolken lagen boven op de jungle waardoor het er mysterieus uit zag.

San Cristóbal

Tot 1892 was dit de hoofdstad van de Mexicaanse staat Chiapas. Anno 2022 wordt deze stad nog steeds beschouwd als de culturele hoofdstad van Chiapas.

Hier hebben we de Canyon tour gedaan en we waanden ons even in een National Geografic programma. Vanaf de uitzichtpunten keken we de canyon in en vanaf de boot keken we even later omhoog.

We hebben met open mond gekeken, er kwamen kleine en grote krokodillen voorbij, een aap en heel veel vogels en vlinders. Het was een week van nieuwe dingen proberen, iets wat heel goed kan in deze prachtige stad. Er hangt een ontspannen sfeer en er lopen veel hippie achtige mensen rond. We horen veel verhalen van mensen die één nacht zouden blijven maar er inmiddels een paar maanden zijn. Samen met Aron, een Nederlandse jongen, heb ik een mushroom walk gedaan waarbij we een hele dag op pad zijn geweest en ondertussen eetbare mushrooms hebben geplukt. Onze gids vertelde ons veel over de omgeving.

Deze stad staat eigenlijk buiten de wetten, wanneer hier iets gebeurd ben je op jezelf aangewezen. Er is veel politie op straat maar ze doen weinig werd ons verteld. Wil je een winkel beginnen, succes! Dat kan zonder dat iemand zich daar druk om maakt of zonder dat je belasting betaald.

Daarna zijn we doorgetrokken naar Chamula, een indiginous dorp in de bergen. In de kerk aangekomen keek in mijn ogen uit, hier komen mensen om zichzelf te reinigen en offers te brengen voor zichzelf of zieken. Er branden honderden kaarsen, de vloer is bezaaid met takjes en mensen zitten/staan/liggen te bidden. Vaak met een flesje coca cola of Sprite. Dit is hier heilig en wordt enorm veel gedronken door iedereen, ook door hele kleine kinderen.