Indonesië, het land van de prachtige natuur

Wanneer ik uit het vliegtuig stap, voelt het als thuiskomen. Dat is niet zo gek, dit is niet mijn eerste vakantie in Indonesië****. Ruim twintig jaar geleden liep ik stage in het land en inmiddels ben ik er meer dan tien keer teruggekeerd.

Indonesië is een groot land, het totale oppervlakte van Indonesië is groter dan Europa. Het is niet mogelijk om in een paar weken het hele land te zien. Veel mensen kiezen voor een eerste reis voor een rondreis door Java*** of mooie plekken op Bali****. Maar er is zo veel meer! Elke keer als ik naar Indonesië ga ontdek ik nieuwe mooie plekken.

Deze mooie plekken in Indonesië zijn mijn favoriet:

De rijstvelden van Bali

De omgeving van Ubud in het midden van Bali staat bekend om zijn rijstvelden. Deze zijn mooi, maar soms erg druk. Ik maak liever een mooie wandeling door de sawa’s van Jatiluwi. Hier loop ik urenlang zonder een mens tegen te komen terwijl het groen van alle kanten van mijn netvlies spat.

Via de app maps.me kun je soms leuke wandelroutes downloaden en zelf op pad gaan. Wanneer je met een gids op pad gaat, zie je meer. Tussen de rijstvelden groeien allerlei (geneeskrachtige) kruiden en specerijen.

Vulkanen in Indonesië

In Indonesië liggen duizenden vulkanen, waarvan sommige nog steeds actief zijn. Het is een unieke ervaring om een of meerdere vulkanen te beklimmen, vooral in de vroege ochtend bij het zachte licht van de opkomende zon. In de loop van de dag wordt het uitzicht vanaf de krater vaak minder mooi, omdat de wolken dan oprukken.

Een van mijn mooiste wandelingen in Indonesië is de beklimming van de Kelimutu vulkaan op Fores. Deze vulkaan heeft drie kratermeren in unieke kleuren. Ik zag een zwart, een donkerbruin en een turkoois meer. De kleuren veranderen soms op mysterieuze wijze, dus misschien tref jij andere kleuren aan!

Duiken in Indonesië

De eilanden van Indonesië zijn betoverend mooi, maar wist je dat Indonesië ook een mooie onderwaterwereld heeft? De zeeën van Indonesië zijn meestal kristalhelder met veel bijzondere levensvormen.

Als je heel veel geluk hebt, kun je in Indonesië de walvishaai spotten, een van de grootste waterreuzen die er bestaat. Deze zwemt soms in de zeeën bij West-Papua en Alor in het oosten van Indonesië. Maar je kunt ook manta’s spotten! Deze bijzondere roggen zwemmen onder andere in de buurt bij Nusa Penida, een klein eilanden voor de kust van Bali.

Hoewel ik blij wordt bij het zien van grote dieren, gaat mijn hart ook snel kloppen bij kleine beestjes. Gelukkig kun je ook veel macroduiken maken en kleurrijke slakken, krabben of de clownfish (genaamd Nemo) zien.

Mooie stranden

Hoewel ik het geduld niet heb om de hele dag met mijn bips op het strand te zitten, kan ik onwijs genieten van de mooie stranden in Indonesië. En dat zijn er veel!

Mijn favoriete stranden liggen ver weg van de massa. Ik zit liever in mijn uppie in een kleine afgelegen baai in en zuiden van Bali, dan dat ik een groot strand als het beroemde Kuta Beach of de uitgestrekte stranden van Canggu moet delen met de massa.

De mooie stranden vind je in de uithoeken van het land, zoals Pulau Weh in het uiterste westen van Sumatra of Rurbas in Papua of de stranden van Alor Kecil in het oosten van Indonesië.

Lekker eten

Elk eiland heeft zijn eigen keuken met de lekkerste gerechten. De Indonesische keuken is een feestje! Wist je dat de Indonesische keuken totaal niet lijkt op de rijsttafel zoals we die in Nederland kennen?

Ik ben dol op street food in Indonesië, waarbij Bakso (een soep met ballen) hoog scoort in mijn lijstje met lekkerste gerechten. Ook rujak, mango met hete saus, vind ik erg lekker.

Selamat makan. Eet smakelijk.

 Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen overtuigen van de schoonheid van Indonesië. Zie ik je daar? Ik sta te popelen weer die kant op te gaan.

Deze blog is geschreven door onze gastblogger Jenny Smit van www.ikreis.net . Volg al haar mooie reizen.

Anchor: vakantie in Indonesië
https://www.ikreis.net/p-16/route-indonesie

Anchor: rondreis door Java
https://www.ikreis.net/p-19/route-hoogtepunten-java

Anchor: mooie plekken op Bali
https://www.ikreis.net/p-191/bezienswaardigheden-bali