Charbonnage du Gouffre NR10

De steenkolenmijn

De kolenmijn du Gouffre is de laatste steenkolenmijn van Charbonnage du Gouffre (nr 10 verwijst naar de 10e kolenput die zij hebben geopend). Het ligt in de provincie Henegouwen en het werd gebruikt van 1916 tot 1969. Bij de opening in 1916 kon er jaarlijks 145.000 ton kool gewonnen worden. De deur werd definitief gesloten op 31 maart 1969. Naar verluid is er later van 1979 tot 1982 zelfs een dierentuin gehuisvest geweest. Je hoeft voor deze locatie niet heel veel speurwerk te verrichten, deze is snel op internet gevonden. Daardoor is deze kolenmijn ook heel erg populair bij het ‘urbex’publiek. Om deze locatie te betreden hoef je geen gekke capriolen uit te halen, je kan gewoon door de ingang naar binnen lopen.

Vrienden

Charbonnage du Gouffre NR10 heb ik samen met 3 vrienden bezocht, Mark, John en Roel. De meeste urbex-avonturen maak ik samen met hen, want alleen een locatie bezoeken kan heel gevaarlijk zijn. Ik raad ook altijd aan om samen met iemand anders te gaan urban exploren. De locaties die wij betreden kunnen heel gevaarlijk zijn omdat alles in flinke staat van verval is, roest en natuur nemen alles over. Daardoor krijg je wel een bepaalde thrill.

Overnachten

Na heel veel verlate plekken bezocht te hebben heb ik een keer gegrapt tegen mijn vrienden: Hoe vet zou het zijn om een keer te overnachten op een verlate plek, om een bepaald sinister gevoel te krijgen! Zo was een idee geboren. De overnachting hadden we gepland in het weekend dat we zouden gaan urban exploren in Charleroi. Charbonnage du Gouffre was daar de uitgelezen plek voor want deze ligt ver buiten het centrum in een afgelegen dorpje.

Urban Explores

We konden de binnenplaats makkelijk met de auto betreden. Met onze stretch- en luchtbedden zijn we een rustplek gaan zoeken. Ook hadden we wat breeklichten en een Noorse fakkel bij om wat sfeer te creëren. Wat deze overnachting nog bijzonderder maakte was dat er we om 01:30 nog 2 andere Nederlandse Urban explorers tegen kwamen, met deze mannen hebben we flink wat verhalen uitgewisseld.

De vogeltjes

Natuurlijk waren we vroeg wakker want er hingen geen gordijnen voor de ramen die er zelf ook niet meer in zaten, daardoor had het gefluit van de vogels overspel en “mochten” wij onze ogen om 05:30 weer openen. Het openen van onze ogen werd wel enorm beloont door het adembenemende uitzicht dat wij die vroege ochtend hadden. Try before you die!