Urbex, Urban exploring, exploring, Luik, LIege, Belgie, Fort de la Chartreuse, Urbexstad

Urbexstad Luik

In het begin van ons Urbex avontuur hebben we flink wat uren online onderzoek moeten doen om locaties te vinden. Het meeste onderzoek leidde ons eigenlijk naar 1 stad, namelijk Luik. De ooit zo belangrijke staalindustrie zorgde ervoor dat Luik in de jaren ’60 en ’70 een welvarende stad was. De staalindustrie wordt nu overgeleverd aan de elementen. Volgens bronnen zou een groot gedeelte van de stad vandaag de dag nog steeds in verval verkeren, de perfecte playground voor urban explorers. Er is de laatste jaren wel flink geïnvesteerd om Luik weer op de kaart te krijgen en dat lukt aardig, de toeristen weten Luik weer te vinden en rijden niet meer met een flinke boog om de stad heen.

Urbex, Urban exploring, exploring, Luik, LIege, Belgie, Fort de la Chartreuse, Urbexstad

Het fort

Dit Fort werd gebouwd, op de vroegere locatie van het klooster van Premonstratenzers, in1817 in opdracht van Koning Willem I als onderdeel van de Wellingtonbarriere. Later diende het als verdediging voor de stad Luik in de Eerste Wereldoorlog. In 1891 werd het Fort omgetoverd tot kazerne omdat door de bouw van een andere Fortengordel Fort de la Chartreuse niet meer als verdedigingsfort diende. In 1914 werd het Fort door de Duitse bezetters gebruikt als gevangenis. In de jaren ’80 zijn de laatste militairen vertrokken uit deze kazerne en werd het overgeleverd aan de natuur. Dit zorgt er natuurlijk voor dat wij als urban explorers mooie foto’s kunnen maken.

Urbex, Urban exploring, exploring, Luik, LIege, Belgie, Fort de la Chartreuse, Urbexstad

Dit enorme complex ligt midden in een park wat weer middenin een woonwijk ligt, urban explorers zijn ze hier inmiddels wel gewend. Hier kun je een aantal uurtjes ronddwalen en genieten van lange overgroeide gangen. Alle panden verkeren in een slechte staat wat ons er natuurlijk niet van weerhoud om deze te betreden. Kleurrijke graffiti geven kleur aan wanden die nog wel overeind staan. Dit is een van de meest bekende en meest toegankelijke urbex locatie.

Urbex, Urban exploring, exploring, Luik, LIege, Belgie, Fort de la Chartreuse, Urbexstad