radio liberty, platja de pals, pals, urbex, urbex eploring, zomer, spanje

Radio Liberty

   radio liberty, platja de pals, pals, urbex, urbex eploring, zomer, spanje
Het radiostation van de Amerikanen

Deze zomer ben ik met mijn gezin op vakantie gegaan naar de Costa Brava in Spanje, voornamelijk voor de zon maar uiteraard heb ik ook de nodige verlaten locaties bezocht. Onze camping ligt in Pals en in de duinen nabij het strand ligt een verlaten radiostation genaamd Radio Liberty, ook wel het krachtigste radiostation van de wereld genoemd.

radio liberty, platja de pals, pals, urbex, urbex eploring, zomer, spanje

USSR

Het station diende als vlaggenschip voor de Amerikanen om een boodschap over te brengen aan de USSR en andere landen van het communistische Oostblok. Michail Gorbatsjov luisterde naar Radio Liberty toen hij door de Russische staatsgreep gevangen zat op de Krim en zo kon hij luisteren naar wat er allemaal in Rusland gebeurde.

radio liberty, platja de pals, pals, urbex, urbex eploring, zomer, spanje

Aankoop van de grond

Het stuk grond waar Radio Liberty op gebouwd is werd door de Amerikanen aangekocht in 1958. Dat was het moment dat er werd gestart met de bouw. Op 28 maart 1959 3:05 lokale tijd was het moment aangebroken voor de eerste uitzending. Er werden in landen als Duitsland, Griekenland en Marokko dezelfde radiostations gebouwd maar geen van die stations had hetzelfde bereik als die van Radio Liberty in Platja de Pals. Het voordeel van de ligging van Radio Liberty was dat de radiofrequentiesignalen Moskou en Kiev konden bereiken. De USSR had alle moeite om de signalen te blokkeren en waren ook nooit in staat om alle signalen te blokkeren tijdens de koude oorlog.

radio liberty, platja de pals, pals, urbex, urbex eploring, zomer, spanje

Urbex locatie

Vanwege politieke redenen werd op 25 mei 2001 voor de laatste keer uitgezonden en op 22 maart 2006 werd het antenneversterker definitief vernietigd. Vanaf die datum is het een urbexlocatie geworden. De speeltuin voor jong en oud, voor avontuur, ontdekking en fotografie.

radio liberty, platja de pals, pals, urbex, urbex eploring, zomer, spanje