Wandelen in de omgeving van Barcelona


Barcelona. Een prachtige stad aan de Spaanse kust. Zon, zee, strand.. en bergen!

Als je op het internet Barcelona intypt kom je veel websites tegen met de leukste en mooiste plekjes van Barcelona en eerlijk gezegd vind ik Barcelona ook een prachtige stad.
Het heerlijk eten, de gezellige straatjes, de Spaanse muziek, de prachtige gebouwen en natuurlijk de kerk die nooit af is.

De Sagrada Família. Sinds de eerste steen in 1882 is gelegd wordt er bijna voortdurend aan de kerk gebouwd. Alleen gedurende de Spaanse Burgeroorlog heeft de bouw enkele jaren stilgelegen. De verwachte opleveringsdatum was 2026, maar door de Coronapandemie liep de bouw vertraging op, waardoor de einddatum onduidelijk is geworden.

In Barcelona is dus echt genoeg te zien en te beleven. Op ongeveer een uur rijden van Barcelona vindt je het natuur gebied Montserrat.

Montserrat

Montserrat is een berg in Catalonië, Spanje. Volgens de overlevering is dit de belangrijkste en meest mysterieuze berg van Catalonië. Op de berg, in de gemeente Monistrol de Montserrat, zijn het heiligdom en het Benedictijnse klooster van Montserrat gevestigd.

Montserrat is een mooi natuurgebied met apart gevormden rotsen. Op 1.236 meter hoogte, torent Montserrat hoog uit boven het omliggende platteland. Op een heldere dag heb je zicht tot aan de Pyreneeën. Hier in de rotsen is een klooster gemaakt die je kan bezoeken. Natuurlijk kun je daar ook wat eten en drinken en er zijn ook hotels gevestigd. Een leuke dagtocht voor als je even iets anders wilt dan zon, zee en stad.

Hoe kom je er?

Als je een huurauto hebt rijd je ongeveer in een uur tijd naar Montserrat. Je kan ook met het openbaar vervoer. Dit hebben wij gedaan, het was even puzzelen, maar het is ons uiteindelijke gelukt.
Vanaf het treinstation España (Barcelona) pak je rechtstreeks de trein naar Montserrat. Let wel goed op de tijden wanneer deze trein rijdt, want deze gaat om het uur. Het zou zonde zijn als je de trein mist, dan heb je een uur minder om deze prachtige omgeving te bezoeken. De trein naar Montserrat vertrekt op perron R5. Als je met de metro vanuit het centrum van Barcelona komt, zie je bij aankomst op het station het bord hangen. Tip; zorg dat je al een paar keer met de metro door de stad hebt gereisd. Zo zie je sneller hoe het systeem werkt en kun je sneller een perron vinden.
Het perron van R5 vindt je ook onder de grond. Voor de trein moet je wel een treinticket kopen. De treinticket kost €12 euro pp. retour.

Op naar de top

Bedenk van te voren hoe je naar boven wilt gaan. Er zijn namelijk meerdere opties. Deze beginnen allemaal op andere plekken. Wij begonnen aan de voet van de berg, hiervoor stapte wij uit bij halte Monistrol de Montserrat. Dit is een klein dorpje met net aan de voet van de berg een klein koffietentje.
Vanaf hier startte onze wandeling. De wandeling die ik gedaan heb kun je op Komoot vinden: Monasterio de Montserrat.
Hier loop je vanaf de voet van de berg helemaal naar boven langs prachtige uitkijk punten. Deze wandeling brengt je ook langs het klooster.
Er is ook een ,mogelijkhied om wat verderop de berg te beginnen. Er gaan verschillende soorten treintjes naar boven. Kies je voor deze optie bekijk dan de combitrein kaartjes, deze zijn goedkoper dan alles los van elkaar boeken.

De route die ik gelopen heb was geen ingewikkelde route. Het is vaak een goed bewandelend pad. Er zitten wat stukken in die smal zijn en waar je over wat keien en rotsen moet klauteren. Ook vind je best wel een aantal trappen. Voor iemand die uit een land komt waar alles plat is, is dat toch wel een uitdaging. Neem vooral de tijd en stop voldoende om naar het prachtige uitzicht te kijken.
Neem genoeg laagjes mee want boven op de berg kan het snel afkoelen. In de zon voelt het lekker warm maar in de schaduw koelt het al snel af. Een set goede wandelschoenen is ook zeker geen overbodige luxe. Kijk goed naar welke wandeling je gaat maken en hoeveel tijd je denkt er voor nodig te hebben. Boven op de berg is geen verlichting. Vanaf het klooster kun je er altijd voor kiezen om met het treintje weer terug naar beneden te gaan.

Amarre 69

Zowel het eten als het drinken vind ik heerlijk in Spanje. Overal vind je kleine straatjes die vol zitten met kleine bakkertjes en restaurantjes. Een echte aanrader voor mij was Amarre 69. Dit omdat ik er echt heel lekker heb gegeten, het personeel vriendelijk was, de prijs laag (vergeleken met andere restaurants) en het was vegan. Zelf eet ik vegetarisch maar in een vegan restaurant had ik nog nooit gegeten. Amarre 69 is een vrij klein restaurant wat dicht bij het strand ligt.

Hostel

Hostal Lausanne ligt in een groot winkel gebied van Barcelona. Vanuit het vliegveld pak je bus A2. Deze stopt bij de halte vlak bij het hostel. Bij de bushalte zelf kun je een kaartje kopen.
Er wordt veel gebruik gemaakt van deze buslijn waardoor er een lange rij staat. Maar schrik niet. Deze bus komt om de 5 minuten. Het is ongeveer 35 min naar de halte waar je voor het hostel kunt uitstappen (Pl. Catalunya – Pelai). Onderweg kun je genieten van het uitzicht.
Het hostel is gevestigd tussen twee winkels. Hier kun je de trap of de lift naar de tweede verdieping pakken. Er is altijd iemand aanwezig in het hostel. De kamer was niet heel ruim maar een schitterend hoog plafond. De kamer was heel schoon en goed onderhouden. Ik heb heel wat hostels gezien en ik denk dat deze wel een van de schoonste ooit is geweest! Een twee persoonskamer kost in januari rond de €45 euro per nacht.