Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portugal, klimaat Afrikaanse lestewind

Wandelen op Madeira

Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portual, klimaat Afrikaanse lestewind

Madeira is een eiland rijk aan tropische bloemen, een mild klimaat en een ruig terrein. Door deze combinatie is het erg geliefd bij natuur en wandel liefhebbers. Je vindt er veel mooie wandelroutes door veel verschillende gebieden.

Het klimaat

Het subtropische klimaat dat hier heerst, is zacht en mild en van tijd tot tijd erg nat. De temperatuur is bijna altijd aangenaam en zeker niet te warm. Alleen in de zomer, als de Afrikaanse lestewind waait, kan het kwik boven de dertig graden uitkomen. Deze wind brengt een bijzonder droge en hete lucht naar het eiland. De grote hoogteverschillen zorgen ervoor dat je meerdere microklimaten hebt, zo kan het voorkomen dat je in de toppen van de bergen soms lichte vorst hebt maar dit aan de kust niet voorkomt.
Zelf ben ik in april naar Madeira geweest. Een heerlijk aangename temperatuur. Maar ook zo nu en dan regen. Het is dus geen overbodige luxe om goede regenkleding mee te nemen. Heb vaak gehad dat de zon scheen en vlak daarna een flinke regenbui. Hierdoor kun je vaak wel prachtige regenbogen spotten!

Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portual, klimaat Afrikaanse lestewind

Bergen

Op Madeira vind je veel wandelingen die je naar een prachtig uitzicht brengen boven op de berg.
De hoogste berg van Madeira is Pico Ruivo. Deze is 1.862 meter. Daarnaast heb je nog De Pico das Torres, deze is 1.851 meter en dan heb je nog de Pico de Arieiro. Deze berg is erg populair bij toeristen. Dit omdat je hier tot een de top kan komen met de auto. Vanaf dit punt loopt er een eenvoudig wandelpad naar de diverse uitkijkpunten.
Overal zijn er goede wandelpaden. Deze worden ook goed onderhouden. Het kan voorkomen dat er paden dicht zijn. Op https://visitmadeira.com/pt/ kun je per hike zien of deze open of gesloten is.

Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portual, klimaat Afrikaanse lestewind

Flora en Fauna

Fanal Forest

In het noorden van Madeira vind je Fanal Forest, een mysterieus bos vol laurierbomen. Wat het bos zo mysterieus maakt is dat er vaak een laag mist in het bos hangt. Madeira heeft met 15.000 hectare het grootste en best overgebleven laurierbos van Europa.

Bloemen

Madeira wordt ook wel het bloemeneiland genoemd. Dit omdat er in het voorjaar veel bloemen in bloei staan. Zo zie je de agapanthus, een mooie paarse bloem. De gaspeldoorns, een stuik met gele bloemetjes. Je kunt er prachtige orchideeën vinden en natuurlijk de Echium candicans. Dit wordt ook wel de Pride of Madeira genoemd. Deze bloem komt oorspronkelijk ook van Madeira eiland. Het is een prachte bloem die je overal op Madeira tegenkomt.

Dieren

Grote wilde dieren komen op Madeira nauwelijks voor. Wilde geiten, egels, patrijzen, kwartels en konijnen kun je hier wel tegen komen. Ook staan er soms wel eens verdwaalde koeien op de weg.
De reptielen die je tegen kunt komen zijn de zeer kleine lagartixa-hagedissen dit is een soort muurhagedis. Door de vele planten en bloemen zijn er wel veel verschillende soorten insecten en vlinders te vinden en veel vogel soorten.
Ook heeft Madeira een mooie onderwaterwereld. Dus voor mensen die graag duiken kun je hier ook genoeg zien.

Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portual, klimaat Afrikaanse lestewind

Zonsopkomst

Op Madeira heb je prachte plekken om de zonsopkomst te zien. Zelf heb ik dit 4 ochtenden gedaan. Helaas heb ik maar 1 goede zonsopkomst kunnen zien omdat ik een dag net te laat was en 2 dagen was het bewolkt. Maar ook al heb ik de zonsopkomst maar 1 keer gezien het was meer dan de moeite waard!

Wat ik zelf de mooiste plek vond is Pico do Arieiro. Hier sta je op een bergtop en lijkt het net of je in de wolken staat. Je kunt helemaal tot aan de top rijden met de auto. Het zijn smalle wegen omhoog. Zorg dat je op tijd bent en iets warms aantrekt. Het waait behoorlijk en is koud boven. Het is een drukbezochte plek maar er zijn veel uitzichtpunten waar je kunt gaan staan.
Ponta do Rosto is ook een mooie plek helaas was het bij mij te bewolkt en heb ik de zon niet op zien komen.

Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portual, klimaat Afrikaanse lestewind

Hikes

Madeira is een eiland vol met mooie wandelroutes. Zowel in de bergen als langs de kust.
Zelf vond ik het erg fijn om op tijd te beginnen aan een hike. De wandelpaden zijn bij veel routes erg smal en hoe later het wordt hoe drukker.
De officiële wandelpaden op Madeira worden aangeduid met de letters ‘PR‘, gevolgd door een cijfer. Zo is er de PR1 tot de PR22. Dit zijn de officiële wandelroutes die worden aanbevolen door Madeira. Er zijn ook veel onofficiële wandelpaden die een Portugese naam hebben zonder PR aanduiding. 

Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portual, klimaat Afrikaanse lestewind

PR9 Levada do Caldeirão Verde

PR9 is een hike weer door de prachtige natuur van Madeira loopt. Het begin punt van de hike is ook je eindpunt. Hier kun je je auto parkeren en ook nog naar het toilet, hiervoor heb je een muntje van €0,50 nodig om de deur te openen. Bij de parkeerplaats vind je ook een schattig huisje waar je een kop koffie en iets kleins kan eten. Kom je terug dan kan je in het grotere huisje ernaast betalen voor het parkeren. Vervolgens is je uitrijticket 10 minuten geldig dus als je hier nog iets wil drinken dan kan je dat beter doen voor het betalen van je uitrijticket.

Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portual, klimaat Afrikaanse lestewind

De gehele hike is zo goed als vlak. De wandelpaden zijn erg smal en naast de wandelpaden is een flinke afgrond. Op de meeste plekken is er een hekje naast het pad. Zorg dat je een goede regenjas bij je hebt want aan de zijkant van de rotsen komt vaak water naar beneden dus helemaal droog hou je het meestal niet. Wat ook handig is voor deze hike is een hoofdlampje. Je gaat door stukken grot heen. Deze grotten zijn niet heel hoog dus pas goed op je hoofd. Omdat er vaak veel water in de grot staat, is het handig dat je je handen vrij kan houden om de wand vast te kunnen pakken als dit nodig is. Ik vind het hoofdlampje zeker geen overbodige luxe. Deze komt namelijk nog vaker van pas op andere hikes.

Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portual, klimaat Afrikaanse lestewind

Na ongeveer 2 uur wandelen kom je uit bij één van de hoogste waterval van Madeira, de Caldeirāo Verde waterval. Het water valt hier maar liefst 100 meter naar beneden. Vanaf hier kun je weer teruglopen of nog verder lopen naar nog een waterval. Ik ben nog een paar km door gelopen. Helaas was de laatste waterval zo goed als opgedroogd. Het was een mooie route maar als je het alleen doet voor de waterval dan zou ik na de eerste waterval omkeren.

Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portual, klimaat Afrikaanse lestewind

PR8 Ponta de São Lourenço

Van het binnen land naar de kust van Madeira. Op deze hike vind je weer een hele andere soort omgeving dan de PR9 hike. Het pad loopt over de heuvels van het smalle schiereiland in het oosten. De hike start bij Ponta de São Lourenço en loopt naar het uitzichtpunt Ponta do Furado. Vanaf hier kijk je uit over onbewoonde eilanden en de blauwe oceaan. Onderweg kom je langs diepe afgronden en kun je de mooie kliffen van het eiland bewonderen.

De hike is niet geheel vlak en zitten ook best wat steilen stukken tussen. De paden zijn soms smal maar ook hier zit vaak een hekje waar je je aan vast kunt houden.
Zelf heb ik last van hoogtevrees maar heb deze hike goed kunnen doen. Toen ik er was stond er een harde wind en op de weg terug een flinke regenbui. Ik ben die dag vroeg vertrokken en ben ongeveer maar 7 andere mensen tegengekomen. Onderweg is er een rust plekje. Hier kun je naar het toilet en wat eten en drinken. Controleer van te voren of dit open is. Dit heb ik zelf niet gedaan en stond voor een gesloten deur. Ook was het toilet gesloten.
De weg heen is hier ook de weg terug. Maar ook dan valt er nog genoeg te zien. Op mijn weg terug was het erg druk. Doordat de meeste paden smal zijn moet je soms even wachten tot de andere weer gepasseerd zijn. Door de regen was de grond modderig geworden en de stenen glad. Goede schoenen zijn hiervoor zeker aan te raden.
Maar na regen komt zonneschijn en daardoor ook een mooie regenboog!

Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portual, klimaat Afrikaanse lestewind

PR6 Levada 25 Fontes & Risco waterval hike

PR6 is een veel bezochte plek. Dit omdat het een vrij makkelijke hike is.
Eigenlijk bestaat de PR6 25 Fontes & Risco waterval uit twee verschillende wandelingen. PR6 is de wandeling naar 25 Fontes en PR6.1 is de wandeling naar Risco Waterval. Beide wandelingen hebben hetzelfde startpunt: de parkeerplaats bij Rabaçal dus ze zijn heel goed te combineren. Er staan onderweg borden waarop je kunt zien welke routes er zijn en welke kant je op moet.
Vanaf de parkeerplek is het nog een stuk lopen naar het begin van de hike. Er rijden busjes die je er heen kunnen brengen tegen betaling. Je kunt er ook voor kiezen om dit te lopen. Ik ben voor de tweede optie gegaan. Eenmaal bij het startpunt van de twee hikes is een restaurant waar je kunt eten en drinken. Wat ook erg leuk is, is dat de plek vol vogeltjes zit. Ze komen af op het eten. Ze zijn vrij tam en komen ook op je hand zitten.

Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portual, klimaat Afrikaanse lestewind

De hike is vrij gemakkelijk maar er zitten wel wat trappen in de hike. Ook bij deze hike zijn de paden smal en kun je niet met twee personen naast elkaar lopen. Naast de ene kant van het pad loopt een gravel met water en aan de andere kant een afgrond. De gehele weg heb je een hekje voor de afgrond. Er zijn ook stukken waar het pad een stuk breder is. De weg heen is ook de weg terug.
Op de dag dat ik er heen ging regende het veel. Waardoor ik een lange tijd heb geschuild in een restaurant verder op de weg. Eenmaal op de plek was het erg druk. Zelf met regen is het een prachtige wandeling en zeker de moeite waard!

Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portual, klimaat Afrikaanse lestewind

PR7 Levada Nova & do Moinho

Deze hike is gemakkelijk te lopen. De weg loopt bijna helemaal vlak maar is wel vrij hoog. Ik heb een paar momenten gehad dat ik even last had van mijn hoogtevrees. Ben je erg bang voor hoogtes dan zou ik de hike afraden.
De hike start direct aan de achterkant van een kerk. Bij de kerk is een kleine parkeerplek. Zorg dat je op tijd bent want de wegen zijn smal en er is niet veel ruimte om ergens anders te parkeren. Aan de achterkant van de kerk begint de hike. Daar vind je een smal paadje. De eerste 20 minuten over het pad is eigenlijk best saai en het uitzicht is hier nog niet spectaculair, maar na de 20 minuten wordt het steeds mooier en leuker. Eerst volg je de Levada do Moinho, welke je langs het platteland en uiteindelijk door de weelderige bossen brengt. Na een tijdje kom je een grote trap tegen aan je rechterzijde. Deze trap dien je op te lopen en dan kom je uit bij Levada Nova. Vanaf daar vervolg je de hike en loopt je als het ware parallel aan Levada do Moinho, maar dan zo’n 100 meter hoger. Dit deel van de trail is het allermooist, waarbij je over een smal pad loop. Het hoogtepunt van de hike is een prachtige inham waar een waterval vlak langs het pad naar beneden stort. Het pad loopt achter de waterval door. Vlak daarna moet je een lange tunnel door, waarvoor je een zaklamp nodig hebt. De hike eindigt in een dorpje en vanaf daar loop je terug naar het kerkje waar je hebt geparkeerd.

Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portual, klimaat Afrikaanse lestewind

Van Vereda do Larano naar Boca do Risco

Nog een waanzinnige kustwandeling is Vereda do Larano, waarbij je naar het viewpoint Boca do Risco loopt. Deze hike is onderdeel van een langere trail, maar je loopt enkel het mooiste gedeelte van de trail. Je kunt rijden naar het begin punt van de hike. Ik vond het best lastig om een plek te vinden om de auto ergens neer te zetten. Vanuit de verharde weg kom je al snel op een zandpad. Het beste is om voor het zandpad een parkeerplek te zoeken. Er zijn wel wat plekjes op de zandweg maar dit is een erg smalle weg.

Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portual, klimaat Afrikaanse lestewind

De hike is langs de kust en al hoewel je niet veel hoeft te klimmen op de hike loop je wel al redelijk hoog. Hierdoor heb je prachtig uitzicht over de zee en de kliffen. Ik vond dit een prachtige hike en zou deze ook zeker niet overslaan. De terug weg is dezelfde weg als heen. Je kunt er ook voor kiezen om een taxi terug te pakken naar de auto. Zelf ben ik heen en teruggelopen.

Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portual, klimaat Afrikaanse lestewind

PR1 Vereda do Arieiro hike

Dit is een prachtige hike die je van bergtop naar bergtop brengt. Helaas heb ik deze hike niet kunnen maken toen ik er was. De hike was gesloten. Erg jammer want deze stond boven aan mijn lijst. Hier ga ik zeker nog een keer voor terug!
Zelf ben ik wel naar de hoogste berg van Madeira geweest. Dit is de PR 1.2 Vereda do Pico Ruivo. Vanuit hier kun je ook verschillende hikes maken. Zo ook naar de top van de berg. Bij deze hike liep ik door de wolken heen. Ik was erg blij met mijn laagjes want het ging van warm naar koud. Het uitzicht boven op de berg is geweldig mooi. En na de hike kun je bij de parkeerplek heerlijk eten in het grote restaurant. Wat voor de meeste hikes geld, geld hier ook wel: begin op tijd want het wordt druk en de paden zijn soms erg smal.

Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portual, klimaat Afrikaanse lestewind

Tips

Dit zijn wat tips waar ik zelf veel aan heb gehad:

Neem een huurauto
Met het openbaar vervoer kom je niet bij al de plekken op Madeira. Je kunt soms wel een tour boeken maar als je zelf wilt gaan is een auto heel fijn. Het verkeer is goed te overzien. Ik vond wel dat de wegen vrij smal waren en op sommige plekken erg steil.

Sta op tijd op
Niet alleen voor de prachtige zonsopkomsten maar ook voor de hikes. Het is erg prettig om aan een hike te beginnen zonder dat er veel mensen op hetzelfde pad lopen.

Neem warme kleren mee
Het weer kan elk moment omslaan zeker boven in de bergen. Zorg voor laagjes en een goede regenjas. Goede schoenen is ook echt heel fijn.

Hoofdlampje
Neem een hoofdlampje mee met extra batterijen. Zo kun je je telefoon gebruiken om foto’s te maken en de weg te vinden.

Google maps
Zoek goed de weg naar een hikeplek. Ik ben zelf een paar keer verkeerd gereden wat soms wel lastig was want omdraaien op deze smalle paden is niet prettig. Kijk ook op de website van Madeira of de trails open zijn dit staat niet op googlemaps.

Geniet van je reis naar Madeira!

Maderia, rondreis, hike, hiken, Spanje, Portual, klimaat Afrikaanse lestewind