België, Urbex, erploren, urban exploring, Luik, Chateau, Chateau Wolfenstein, Wolfenstein, Bussen, Ghosttunnel

Chateau Wolfenstein

België, Urbex, erploren, urban exploring, Luik, Chateau, Chateau Wolfenstein, Wolfenstein, Bussen, Ghosttunnel

Rood Omcirkeld

België, Urbex, erploren, urban exploring, Luik, Chateau, Chateau Wolfenstein, Wolfenstein, Bussen, Ghosttunnel

Dit chateau stond net als vele andere locaties op mijn urbex-wensenlijst om te exploren. Zondag 19 maart 2023 was aangebroken en deze dag had ik rood omcirkeld in mijn drukke agenda om met mijn urbex-maten weer op avontuur te gaan. Wederom naar België, omdat daar heel veel te exploren is. Dit keer wat dieper de Ardennen in, omdat Chateau Wolfenstein zich daar bevind. Je hoeft geen professor te zijn om dit chateau te vinden. Er is namelijk al heel veel over geschreven en zeer bekend in de urbexwereld.

België, Urbex, erploren, urban exploring, Luik, Chateau, Chateau Wolfenstein, Wolfenstein, Bussen, Ghosttunnel

Tussenstop

Onderweg hebben we even een tussenstop gemaakt in Luik want ik had de locatie weten te achterhalen van de Ghostbustunnel 2.0, een verlate tunnel met oude stadsbussen. Bussen die vroeger denderde over het asfalt van de stad Luik en menig stadsgenoot bracht naar hun eindbestemming. Nu staan ze weg te rotten in een donkere en vochtige tunnel waar amper licht binnenkomt. Het was maar goed dat ik mijn bouwlamp mee had genomen anders hadden we deze bussen niet kunnen vereeuwigen op de foto.

België, Urbex, erploren, urban exploring, Luik, Chateau, Chateau Wolfenstein, Wolfenstein, Bussen, Ghosttunnel

De naam Ghostbustunnel 2.0?

Omdat er eerder een andere  Ghostbustunnel is geweest maar die is helaas R.I.P. zoals wij dat vaker vermelden in de urbexwereld, hij is leeggehaald door de gemeente.

België, Urbex, erploren, urban exploring, Luik, Chateau, Chateau Wolfenstein, Wolfenstein, Bussen, Ghosttunnel

Louis Empain

België, Urbex, erploren, urban exploring, Luik, Chateau, Chateau Wolfenstein, Wolfenstein, Bussen, Ghosttunnel

Chateau Wolfenstein is door Louis Empain gebouwd in 1931, later zijn er verschillende eigenaren geweest waaronder de Belgische FNAPG, een stichting die zich voornamelijk bezig hield met de opvang van oorlogsslachtoffers en politiek gevangenen. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werden hier oorlogsslachtoffers gehuisvest die leden aan tbc en terugkwamen van een Zwitsers sanatorium.
Bij het betreden van dit chateau moet je wel wat acrobatische skills hebben want het is alleen te betreden als je het bordes op kan klimmen. Er werd in verschillende blogs gewaarschuwd voor
bewakers maar deze waren in geen velden of wegen te bekennen. Helaas zoals bij veel “bekende” locaties heeft het vandalisme hier de overhand genomen, het leek wel of een horde brute barbaren op stroperstocht als een wervelwind van vernieling door dit chateau waren geraasd en niets onaangetast hadden gelaten. Dat maakt het dan vaak lastig om nog het perfecte plaatje te schieten.

België, Urbex, erploren, urban exploring, Luik, Chateau, Chateau Wolfenstein, Wolfenstein, Bussen, Ghosttunnel