Brouwerij, Opener, bier, Dongen, geweldig, hopfeesten

Brouwerij Opener

Deze locatie is een unieke locatie. Te midden met een biertje op het terras, groeien de hopranken en staan de eigen gerst en tarwe. Je bevindt je midden in “het eigen product” van de brouwerij.

Brouwerij, Opener, bier, Dongen, geweldig, hopfeesten

De brouwerij

In een voormalige koeienstal is deze mooie brouwerij in Dongen gevestigd. Hier werd ik hartelijk welkom geheten door de eigenaar en hoofdbrouwer Frank Wouters. Zittend met uitzicht op de brouwketels begon Frank met volle passie te vertellen over zijn bier en zijn brouwerij. Ondertussen uitgegroeid naar een veelzijdige locatie waar je onder het genot van een heerlijk biertje, ook verschillende activiteiten kan doen.

Hoe is brouwerij Opener ontstaan?

Ik ben in 2012 begonnen met het brouwen van bier. Kleinschalig en thuis in de schuur, maar dat is wel het begin geweest van deze brouwerij. In dit jaar ontstond ook het idee bij mij om proeverijen te gaan verzorgen. Ik ben een van de eerste geweest die de StiBON opleiding heeft gevolgd. In 2014 ben ik voor niveau 2 geslaagd en in 2015 heb ik het examen tot Biersommelier in het Oostenrijkse Obertum afgerond.

In 2015 zijn wij gestart als professionele brouwers en in 2017 hebben wij intrek genomen in deze voormalige koeienstal. Wij brouwen hier 500l per brouwsel met een maximum capaciteit van 25.000 liter per jaar.

In 2018 is de brouwerij met proeflokaal en recreatieterrein officieel geopend voor het grote publiek.

Brouwerij, Opener, bier, Dongen, geweldig, hopfeesten

Opener Bier

De naam is, onderweg van een bierproeverij naar huis, in mijn gedachte gekomen, en daarbij niet meer verdwenen. Het betekent: een middel dat jou in de gelegenheid stelt om van je bier te kunnen genieten en een naam die ook onze eigen bedrijfsfilosofie omvat: opener zijn over bier.

Brouwerij, Opener, bier, Dongen, geweldig, hopfeesten

De bieren

Opener bier brouwt 8 vaste bieren. Daarnaast brouwen zij 4 tot 5 “special editions” per jaar. Dit zijn voornamelijk Barrel Aged bieren. Ook heeft de brouwerij een speciale samenwerking met de Efteling, waarvoor zij het bier maken dat alleen in het Efteling Hotel wordt geschonken. Een mooie en bijzondere samenwerking.

In 2022 is de Opener Imperial Stout verkozen tot het lekkerste bier van Brabant.

De naam van de verschillende bieren zijn pakkend. Bij ieder bier is er een eigen woordgrap verwerkt. Zo is er bijvoorbeeld de rood-wit-brouw of de Triplex.

Brouwerij, Opener, bier, Dongen, geweldig, hopfeesten

Meer dan alleen een brouwerij

Deze locatie is een unieke locatie. Te midden van een biertje op het terras, groeien de hopranken en staan de eigen gerst en tarwe. Je bevindt je midden in “het eigen product” van de brouwerij. Naast het brouwen van bier, worden hier ook proeverijen en rondleidingen verzorgt.

De jaarlijkse hopoogfeesten en de houthakkampioenschappen vinden hier plaats en sinds kort is deze brouwerij ook officieel een trouwlocatie.

Brouwerij Opener is een echte aanrader. Stap op de fiets, kom langs en geniet. Iedere zaterdagmiddag is deze brouwerij geopend voor een drankje

Brouwerij, Opener, bier, Dongen, geweldig, hopfeesten