Godshuis, Brugge, België, weekendje weg, reisblogger, rondreis, middeleeuws stadje

Het “goud” vloeit door Brugge

Straffe Hendrik, Brouwerij Halve maan, biertje, brouwerij, bier, reisblogger

Belangrijke tip: wil je verschillende musea bezoeken, kijk dan hier

Brouwerij de Halve Maan

Een verscholen parel in het hart van de stad. Op het Walplein staat de mooie gevel van deze brouwerij te schitteren. Vroeger de perfecte locatie om met paard en wagen alle ingrediënten en bieren te verplaatsen, nu een mooie entree om je onder te laten dompelen in deze authentieke bieren. De Brugse Zot en de Straffe Hendrik rijken verder dan alleen het Walplein. In 1856 is brouwerij De halve Maan hier gevestigd en brouwt al 6 generaties lang deze mooie bieren. In 2016 ontving de Halve Maan wereldfaam. Met een ondergrondse bierpijpleiding van de brouwerij naar de bottelarij 3,3km verderop. Dagelijks vloeit hier “het goud” doorheen. In 2018 had deze brouwerij nog een primeur, zij brouwde als familiebrouwerij in België een alcoholvrij speciaal bier. Voor een bezoek aan deze brouwerij kijkt u hier.

Straffe Hendrik, Brouwerij Halve maan, biertje, brouwerij, bier, reisblogger
De Brugse Rijen

Je kunt er niet om heen als je in Brugge bent, De Reien. Dit riviertje stroomt van zuid naar noord dwars door Brugge heen. Er zijn 5 rederijen die u in een half uur, Brugge vanaf het water laten zien. Met ervaren gidsen en een vastgestelde vaarroute zult u versteld staan van de magnifieke huizen en de “verborgen” tuinen. U dompelt helemaal onder in de historie van deze prachtige stad. Voor meer informatie met betrekking tot de rondvaarten kunt u hier een kijkje nemen. 

Brugse rijen, Brugge, rijen, water, kanaal, reisblogger
Belfort

Met zijn 83 meter steekt deze Brugse toren (werelderfgoed) uit de 13e eeuw, hoog boven de stad uit. Als je de 366 treden beklimt van deze toren wordt je beloond met een prachtig uitzicht over de stad Brugge. Onderweg naar boven vind je ook nog de kamers waar in de middeleeuwen het stadszegel en de stadskas werd bewaard. Verder kom je boven in de toren ook nog de muziekrol tegen en de ruimte waar de stadsbeiaardier de 47 beiaardklokken bespeelt.

Belfort, Markt, Brugge, Brugse rondreis, marktplein, reisblogger
De Grote Markt

In het historisch centrum van de stad, vind je omsloten door prachtige panden, het stadhuis en de Belfort het plein van Brugge. Je vindt hier winkels, restaurants en frietkotten. Loop rustig over dit autovrije plein met de paarden die staan te wachten om u rond te rijden en laat de historie van de stad op je inwerken.
Op zoek naar bijzondere huizen op de markt kan ook zeker. Zo is er het huis Bouchoute. Boven op dit huis is in 1837 een gouden bol geplaatst. In de vroegere jaren had niet iedere stad in België hetzelfde uur. Doordat er in België op 41 plaatsen deze gouden bollen verrezen kon er een exact uur worden bepaald door de meridiaan. De exacte meridiaan is vanaf het huis met koperen spijkers in het wegdek aangebracht. Een de overzijde van dit huis bevindt zich het provinciaal hof. Op het plein bevindt zich het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck, twee Vlaamse volkshelden uit de 14e eeuw.

Belfort, Markt, Brugge, Brugse rondreis, marktplein, reisblogger
Begijnhof

Nog een parel die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. Het Prinselijk Begijnhof Ten Wijngaerde. Dit begijnhof dat rust uitstraalt door de witte gevels is zeker een bezoek waard. Het begijnhof werd in 1244 gesticht en is tot op de dag van vandaag nog het enige begijnhof van Brugge. Naast de witte huisjes bevind zich ook binnen de muren van het hof de Begijnhofkerk.

Begijnenhofje, witte huizen, godshuizen, Brugge, Brugse rondreis, begijnhof, reisblogger
Oud Sint-Janshospitaal

Een van de oudst bewaard gebleven hospitaalgebouwen (12e eeuw) van Europa. Een unieke inkijk in de middeleeuwse ziekenzalen en de daarbij behorende kerk en kapel. Een stukje verder, aan de achterkant van het gebouw kunt u met uw entree ticket ook de oude apotheek bezoeken.

Sint Jans Hospital, Hospital, Apotheek, Brugge, Brugse rondreis, begijnhof, reisblogger

Rozenhoedkaai

De locatie (tussen de Dijver en de Braambergstraat) in de stad die je even gezien moet hebben. De meest gefotografeerde locatie van Brugge. Ooit werden hier rozenkransen verkocht.

Middeleeuwen, rijen, godshuizen, Brugge, Brugse rondreis, Rozenhoedkaai reisblogger

Godshuizen

Deze huizen werden vanaf de 14e eeuw opgericht door rijke burgers of ambachtsgilden en waren gaven onderdak aan behoeftige bejaarden of weduwen zonder bestaansmiddelen. De oudste nog bestaande godshuizen dateren van 1330 tot 1335. Over de stad Brugge zijn nog 45 grotere of kleinere godshuizen verspreid. 43 hiervan worden nog de bejaarden bewoond. Het oudste nog bestaande godshuis is het Rooms Convent (Katelijnestraat) van 1330.

Typisch aan de godshuizen is de kleur wit en staan soms in een rij en soms gegroepeerd rond een binnentuin. Een aantal godshuiscomplexen zijn nog vrij toegankelijk. Kijk hier voor de locaties.

Begijnenhofje, witte huizen, godshuizen, Brugge, Brugse rondreis, begijnhof, reisblogger