Griekenland, Akropolis, Athene, reizen, rondreis, geweldig, avontuur, reisblogger, reizen

Greetings from Greece

Griekenland, Akropolis, Athene, reizen, rondreis, geweldig, avontuur, reisblogger, reizen

Athene, de stad van de Olympische Spelen, wetenschappelijke centra en talloze musea met unieke vondsten en tentoonstellingen.
De perfecte stad voor een goede dosis geschiedenis, om cultuur op te snuiven maar natuurlijk ook om lekker te eten!

Beschreven in de mythologie heeft Athene haar naam te danken aan de godin Pallas Athene.
Pallas Athene is de Griekse godin van de wijsheid, de wetenschap en de schone kunsten. Zij was beschermvrouw van de stad Athene. De Atheners hebben voor hun beschermgodin op de Akropolis, de reusachtige tempel Parthenon, gebouwd. Daarin werd een twaalf meter hoog beeld van haar geplaatst, compleet met helm, speer en ‘aegis’ (het ‘schrik verspreidende’ schild).

Hoge stad

De Akropolis. Veel mensen zullen deze naam herkennen en dit is dan ook zeker een plek die je wilt bezoeken als je in Athene bent. Het is een indrukwekkende plek waar meerdere gebouwen staan.
Bij de ingang van de Akropolis kun je kaartjes kopen. Deze kosten €10,- per persoon. Je kunt dan onbeperkt rondlopen. Als je in het hoogseizoen komt zorg dat je op tijd kaartjes hebt want het is een druk bezochte plek. Je kunt ook via de website kaartjes kopen.
Eenmaal binnen kun je elke richting inlopen die je maar wilt. Er is geen vaste route aangegeven.
Er staan bordjes bij de gebouwen en ruïnes, zowel in het Grieks als in het Engels. Je kunt er ook voor kiezen om met een gids op pad te gaan.
De Akropolis ligt een stuk hoger dan de rest van de stad waardoor je een prachtig uitzicht krijgt over de stad. Maar dit is niet het hoogste punt van Athene.
Griekenland, Akropolis, Athene, reizen, rondreis, geweldig, avontuur, reisblogger, reizen

Op naar Lycabettus

De top steekt 277 meter boven de stad uit en daarmee is Lycabettus de hoogste heuvel van Athene. Deze heuvel is ruim 120 meter hoger dan de plek waar de Akropolis staat. Je kunt via verschillenden wandelroutes naar boven. Onderweg kom je langs een restaurant Orizontos. Dit restaurant heeft een terras met een prachtig uitzicht op de Akropolis en de rest van de stad. Zeker na zonsondergang is het een populaire en romantische eetgelegenheid in de Griekse hoofdstad. Het duurt ongeveer 30 minuten voordat je boven bent. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de stad. Ook vind je op de top een kapelletje, de witte Chapel of St. George (1870). Dit is niet het enige kapelletje op deze heuvel. Aan de westkant van de heuvel vind je de kleinere Ag. Isidoron.

Mocht je niet naar boven willen/kunnen lopen dan kun je toch boven komen met het kabelbaantje dat naar de top gaat. Het hele jaar door is Lycabettus Cable Car geopend van 09.00 uur tot 01.30 uur. In de drukke zomermaanden zijn er elke 10 minuten ritten naar boven, maar in de wintermaanden is dit twee keer per uur. Een ritje duurt drie minuten, vertrekt vanaf Plutarch Street en een retourtje kost € 7,- per persoon.
Griekenland, Akropolis, Athene, reizen, rondreis, geweldig, avontuur, reisblogger, reizen

Vervoer in Athene

In Athene vindt je talloze manieren om je te vervoeren. Zo kun je de metro pakken, de tram, de bus en de trollybus. Natuurlijk kun je ook met de auto of de fiets. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van motoren en scooters. Het openbaar vervoer in Athene is goed geregeld. Het is overzichtelijk en goedkoper dan in Nederland. Je kunt verschillende kaartjes kopen. Zo kun je een kaart kopen voor 3 dagen. Deze kost €20,- per persoon. Het fijne aan deze kaart is dat je deze kunt gebruiken bij elk openbaar vervoer waar je instapt. Het werkt hetzelfde als de ov kaart in Nederland. Je scant de kaart bij het poortje en je kunt naar binnen. De kaart geeft bij het scannen meteen aan hoeveel tijd er nog op de kaart staat.
Niet op elk metro station staat een overzicht van de lijnen. Het is handig om hier zelf een overzicht van bij te hebben met daarop de namen van de haltes. Ook in Athene heb je spits uren. Het is dan erg druk bij de metro. Zorg dat je je bagage niet uit het oog verliest. Door de drukte is het voor dieven makkelijk om spullen weg te halen.

Smullen maar

De Griekse keuken, je houdt er van of je houdt er niet van.
Mijn gedachte bij de Griekse keuken waren gyros, tzatziki, moussaka en natuurlijk de Griekse salade. Deze hebben ze ook op de kaart, maar er is meer lekkers te vinden in de Griekse keuken. Athene zit vol met restaurants. Waar je vanaf het ontbijt tot na het diner heerlijk kunt genieten van de Griekse gerechten. Natuurlijk zijn er nog genoeg restaurants waar je iets anders kunt eten dan Grieks.
Voor een goed ontbijt waar je de hele dag op vooruit kunt, is 6 Café-Bistro een perfecte lokatie. De scrambled eggs daar zijn zeker een aanrader!

Little Kook

Little Kook Café in de wijk Psiri is een sprookjescafé dat je elke keer weer meeneemt in een nieuw sprookjesthema. Je kunt hier koffie drinken met iets lekkers erbij.

Tijdens de kerstperiode is Little Kook volledig versierd in het thema van Kerst en dat geldt ook voor het personeel. Met Halloween wordt Little Kook weer helemaal omgetoverd in het thema van Halloween.
Alleen al voor de sfeer en het gebouw is het de moeite waard om hier langs te gaan als je in Athene bent. Ik was er rond de kerst en het was net een mini kerst dorp waar je doorheen liep. Prachtig!
Griekenland, Akropolis, Athene, reizen, rondreis, geweldig, avontuur, reisblogger, reizen

Tijd voor souvenirs

Monastiraki Square de plek voor de meeste en leuke souvenirs winkels. De straten zitten er vol mee. Als je in de metro de halte Monastiraki pakt stap je uit op dit geweldige plein. Het bruist er van de mensen, de kleine winkeltjes en eettentjes. Als je op een van de dakterrassen gaat zitten heb je een prachtig uitzicht over het plein en de Akropolis. Achter een van de straatjes zit een kleine vlooienmarkt verstopt. Bij deze vlooienmarkt zitten ook kleine antiek winkeltjes waar prachtige pareltjes tussen kunnen zitten.
Wil je graag de wat betere kledingwinkels en duurdere merken dan kun je het beste naar Kolonaki . Kolonaki is de meest chique buurt van Athene. Hier winkel je bij de bekende merken zoals Prada en Louis Vuitton, maar je vindt er ook kleinere en hippe boutiques.
Griekenland, Akropolis, Athene, reizen, rondreis, geweldig, avontuur, reisblogger, reizen

En waar nog meer..?

In Athene heb je ook veel musea.
Zo heb je het nationaal archeologisch museum.
Het is één van de grootste en meest belangrijke musea van (het oude) Griekenland. Je vindt hier o.a. het beeld van Poseidon (2,09 meter en geheel van brons, maar is dit niet Zeus?), het beeldje van Zeus, het Demeter en Persephone, prachtige fresco’s, het hoofd van godin Hygeia (godin van de gezondheid) en het gouden masker van Agamemnon. Per metro neem je de groene lijn M1 naar station Victoria voor een bezoek aan het nationaal archeologisch museum.

Mocht je er nu geen genoeg van krijgen heb ik er hier nog een paar voor je:
– Het nationale portrettenmuseum (National Gallery met 117 schilderijen)
– Het stadsmuseum van Athene
– Het historische en volkenkundig museum
– Het museum van theater
– Het oorlogsmuseum
– Het museum van kunst van de Cycladen
– Het Byzantijnse museum.

Wat voor de musea geldt, geldt ook voor de kerken in Athene. Daar zijn er ook een hoop van te vinden. Hieronder staan er een paar die je waarschijnlijk wel zult zien als je door de stad loopt. Ze vallen zeker op.
– De oude kathedraal Metropolis
– De Byzantijnse kerk Kapnikarea
– De Ayios Nikolaos Rangavas

Griekenland, Akropolis, Athene, reizen, rondreis, geweldig, avontuur, reisblogger, reizen