Zuid Afrika, Afrika, Kruger national Park, national park Afrika, Olifanten, giraffe, leeuwen, zebra's, boulders beach, Nelson Mandela, Kaapstad, Johannesburg, Rondreis, prachtig, nijlpaarden

Top 10 bezienswaardigheden

Zuid Afrika, rondreis, dereisblogger, rondreis, top 10, olifanten, leeuwen, zebra, natuur, prachtig

Kruger National Park

Het Kruger National Park is het grootste wildpark van Zuid-Afrika. Dit is daarom ook een van de meest bezochten parken.
In het Kruger National Park kan je zelf goed rijden. De wegen zijn voor het grootste gedeelte verhard en de bewegwijzering is goed. Bij de verschillende gates ontvang je een map waarop je zelf de route kunt bepalen. De beste tijd om het park te bezoeken is bij zonsopkomst en bij zonsondergang. Op deze momenten van de dag zijn de dieren het meest actiefst. Op de website van het 
South African National Parks kan je de openingstijden vinden, deze zijn afhankelijk van de maand waarin je het park wilt bezoeken.

De kosten voor het park

De kosten voor het bezoek aan het Kruger National Park vind je hier. Globaal zijn de kosten rond de €25,- pp (440 Zuid-Afrikaanse rand). Belangrijk aan het bezoek van het park is dat je je paspoort meeneemt. Bij de gate worden de gegevens genoteerd evenals het kenteken. Dit doen ze uit veiligheidsoverwegingen zodat zij weten wie en waar de bezoekers zich bevinden. Na het invullen van dit formulier ontvang je een afschrift. Deze dien je aan het einde van de dag ook weer in te leveren bij de gate. Dus goed bewaren!

Wat mag je echt niet missen

De dieren. Dit klinkt misschien logisch, maar het is soms toch een hele opgave om de dieren te kunnen bewonderen. Hoe langer je rond rijdt, hoe meer je tegenkomt. Want aan de begin van de dag lijken de rots formaties nog op een kudde olifanten of een paar dode bomen op giraffes. Maar ik verzeker u, uiteindelijk ga je het verschil zien. In het Kruger National Park is de kans aanwezig dat u de Big Five kunt spotten. Ze leven er alle vijf, maar ze laten zich niet altijd zien. Bepaal zelf de route die u het prettigste vindt, maar kijk vooral ook even naar de map die u meekrijgt, want hier staat op aangegeven op welke plekken u kunt lunchen en/of even kunt uitstappen. Doe dit dus alleen op de aangegeven plaatsen.

Zuid Afrika, rondreis, dereisblogger, rondreis, top 10, olifanten, leeuwen, luipaard, natuur, prachtig

Robbeneiland

Nelson Mandela verbleef van 1974 tot 1982 op dit eiland. Een fascinerend verhaal en een even fascinerende reis hier naartoe. De veerboten vertrekken vanaf de Nelson Mandela Gateway aan de V&A Waterfront. De tour duurt 3,5 uur inclusief de boottocht van en naar het eiland. Voor tickets en kaartjes kan je terecht op de website Robben-Island. Op het eiland word je rondgeleid door ex-gevangenen of medewerkers die hier in het verleden hebben gewerkt. Door de inzet van deze mensen ga je helemaal op in het verhaal over Robbeneiland. Een tip, kijk ook af en toe even tussen het struikgewas aan de kant van het water, met een beetje geluk vind je hier de zwartvoetpinguïn.

Zuid Afrika, rondreis, dereisblogger, rondreis, top 10, olifanten, robbeneiland, nelson mandela, natuur, prachtig

St. Lucia

Dit kleine schilderachtig dorpje is in 1999 door Unesco uitgeroepen tot erfgoed. Het dorp ligt aan de rand van het iSimangaliso wetland Park. Maar Sint Lucia staat vooral bekend als het dorp van de Nijlpaard. Een bijzondere beleving dat hier ’s nachts de nijlpaarden over straat kunnen lopen. Wat je in St. Lucia zeker niet mag vergeten is de boottocht te maken. Er zijn meerdere aanbieders voor de rondvaart. Wat je gegarandeerd ziet zijn de Nijlpaarden.

Zuid Afrika, rondreis, dereisblogger, rondreis, top 10, krokodillen, st lucia, nijlpaarden, natuur, prachtig

Tsitsikamma National Park

Het Tsitsikamma National Park maakt onderdeel uit de van Garden Route (totaal 300km). Het bijzondere aan dit park is de ongerepte natuur. De “Stormsriver Mouth Trail” is een mooie hike (2 km), die goed toegankelijk is voor de gewone wandelaar. Deze trail begint bij het parkeerterrein van Tsitsikamma Cattle Baron en via een aangelegd houten wandelpad door de bossen en mooie kliffen, krijg je uiteindelijk een adembenemend uitzicht over de Indische Oceaan. De hangbrug is 77 meter lang en gaat van de ene klif naar de andere klif. Hier starten ook een aantal kayaktours. Deze kayaktours gaan stroomopwaarts de Stormsmriver op en je wordt omringd door de hoge steile kliffen die hier aanwezig zijn. Met een beetje geluk kun je op deze locatie ook walvissen spotten.

Zuid Afrika, rondreis, dereisblogger, rondreis, top 10, Tsitsikamma, nationaal park, Garden route, natuur, prachtig

Addo Elephant Park

De naam zegt het al. Het Olifanten Park. Dit park staat bekend om zijn grote kuddes olifanten, maar daarnaast zie je in dit prachtige park ook andere dieren zoals oa de leeuw, zebra en gnoes.  Dit park is goed zelf te rijden met je huurauto. De wegen zijn goed begaanbaar en er is genoeg ruimte om de auto even langs de kant te zetten om dieren te gaan spotten. Let wel op, op sommige delen van het park zijn er veel dichtgegroeide bosjes. Dus wil je er echt zeker van zijn dat je olifanten en andere dieren kan spotten, zoek dan de waterholes op.

Het park heeft vaste openingstijden en de kosten voor het park kun je hier vinden.

Tip: neem geen citrusvruchten mee in de auto. Doe je dat wel, dan moet je deze bij de gate weggooien. De olifanten zijn opgegroeid (vanaf 1919) in dit park door het eten van citrusvruchten, zij kunnen dus op meters afstand ruiken of er ergens iets te halen valt. Het is dus verboden om met citrusvruchten het park in te rijden

Zuid Afrika, rondreis, dereisblogger, rondreis, top 10, olifanten, Elephant park, Addo, zebra, natuur, prachtig

Drakensberg Brewery

Deze mag niet ontbreken. Een kleine brouwerij, met heerlijk bier aan een picknick tafel. De brouwerij bevindt zich aan de voet van de Drakensberg. De eerste kennismaking met dit bier was bij Ardmore Guest Farm.

Dit is zeker een stop waard, zeker op de terugweg na een stevig trail.

Boulders Beach

Op het Kaapse schiereiland nabij Kaapstad vind je dit strand. Een bijzondere ervaring, zo kun je Boulders Beach wel omschrijven. Pinguïns in Zuid-Afrika? Ja inderdaad, niet alleen maar olifanten, leeuwen of jachtluipaarden. In Boulders Beach wandel je tussen de zwartvoetpinguïns door. Voor een klein bedrag ben je ongeveer een klein uurtje hier aan het rondlopen.

Zuid Afrika, rondreis, dereisblogger, rondreis, top 10, olifanten, leeuwen, pinguins, boulders beach, kaapastad, natuur, prachtig

Kaap de Goede hoop

Kaap de Goede Hoop is het meest zuidwestelijke puntje van Afrika en de overgang tussen de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan. Het zuidelijkste punt van Afrika ligt 200km richting het oosten. Vanaf de parkeerplaats bij het restaurant Two Oceans, is het een kleine 30 minuten om op het uitzichtpunt bij de vuurtoren te komen. Het laatste gedeelte is wel zwaarder en moeilijker begaanbaar, maar het uitzicht is geweldig. Als je hier naar links of rechts kijkt, is er een grote kans aanwezig dat je walvissen ziet.

Zuid Afrika, rondreis, dereisblogger, rondreis, top 10, olifanten, zee, kaap de goede hoop, Cape of good hope natuur, prachtig

Hluhluwe Imfolozi Park

Een minder bekend National Park, maar Hluhluwe is het oudste National Park van Zuid-Afrika. Een park waar je zelf met je huurauto doorheen kan rijden en je ook de Big Five kan spotten.  De mogelijkheid in dit park is ook om een game drive te boeken. Het voordeel van een game drive is dat je van de gebaande wegen af gaat. Een nadeel aan een game drive is wel dat het altijd maar een paar uur is, je hebt de tijd niet zelf in de hand. In het park staat bij het informatiecentrum een bord waarop bezoekers kunnen aangeven waar zij die dag dieren hebben gezien. Zo kun je gericht het park in om een bepaalt dier te gaan spotten.

Zuid Afrika, rondreis, dereisblogger, rondreis, top 10, hluhluwe imfolozi park, nationaal park, leeuwen, zebra, natuur, prachtig

Kirstenbosch National Botanical Garden

Een parel midden in de grote stad Kaapstad. De botanische tuin ligt tegen de oostelijke hellingen van de Tafelberg, waardoor de tuin omgeven is door grote bergtoppen. In deze tuin groeien de mooiste bloemen en planten. Wandel uren door deze geweldige tuin en vergeet ook de slingerende hangbrug die boven de bomen is gebouwd niet. De tuinen zijn het hele jaar door open. Voor de ticketprijzen en de exacte openingstijden kunt u hier klikken.

Tip: Zoek ook in deze tuin (nabij het bezoekerscentrum) naar de Mandela’s Gold Strelitzia, deze heeft Nelson Mandela op 21 augustus 1996 hier geplant.

Zuid Afrika, rondreis, dereisblogger, rondreis, top 10, kirstenbosch, botanical garden, Kaapstad, leeuwen, zebra, natuur, prachtig